Netradicinė pamoka Adomo Mickevičiaus muziejuje

Spalio 26 dieną 8 klasės mokiniai praleido apmąstydami šio gyvenimo laikinumą ir vertybes, kurios lieka žmogui palikus šį pasaulį. Edukacinę išvyką pradėjome Rasų kapinėse, prisidėdami prie kapinių tvarkymo akcijos. Uždegėme žvakes ir pasimeldėme už čia palaidotus žmones.

Vėliau apsilankėme Adomo Mickevičiaus muziejuje. Mokiniai prisiminė svarbiausius poeto gyvenimo tarpsnius, laikotarpį, kai rašytojas gyveno ir kūrė Vilniuje. Mokiniai kupini nuostabos žvelgė į reikšmingiausią A. Mickevičiaus kūrinį – „Poną Tadą“, išverstą į 36 skirtingas kalbas, bandė pakartoti pavadinimą keliomis kalbomis, ypač keistai tai skambėjo kinų kalba, sužinojo apie  Mickevičiaus palikuonę, kuri yra beveik mokinių bendraamžė ir gyvena Vilniuje. Gaila tik, kad sunku būtų su ja susikalbėti lenkiškai. Kažkam iš mokinių net pasisekė rasti savo pavardę  artimų A. Mickevičiui žmonių sąraše.

Visgi, tarp daugybės eksponatų, vaizduojančių A. Mickevičiaus gyvenimą ir tų laikų istoriją, vienas iš vertingiausių yra A. Mickevičiaus pasirašytas mokyklos baigimo atestatas, išduotas Simonui Martyševskiui. Tai pabrėžia išsilavinimo svarbą visais žmogaus egzistavimo laikais, nesvarbu ar prieš 200 metų, ar dabar. Tikimės, kad ši netradicinė pamoka skatins mokinius susimąstyti apie tai, kas vertinga, kas nesunaikinama, nes kiekvienas iš mūsų galėtų pritarti A. Mickevičiaus žodžiams: „Prabėgs kaip valanda gyvenimas tuojau!“ („Vėlinės“, III d.)

8 klasės auklėtoja Regina Dubicka