Edukacinis užsiėmimas „Meilė po vaško antspaudu: Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto istorija“

Šių metų gruodžio 11 dieną gimnazijos 5, 7 ir 8 klasių mokiniai, įgyvendindami numatytas projekto „Radvilos – Lietuvos kunigaikščiai“ veiklas, dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Meilė po vaško antspaudu: Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto istorija“ Valdovų rūmuose Vilniuje.

Išklausę įdomų gidės pasakojimą apie garsią LDK laikotarpio didikų Radvilų giminę, ekskusijos dalyviai skaitė, aptarinėjo ir analizavo XVI a. rašytus aukštuomenės laiškus. To meto laiškų  rašymas reikalavo be galo daug išminties, suvokimo bei išsilavinimo. O ir mintys laiške buvo dėstomos ne bet kaip: surašomos nustatyta seka ir „įvelkamos“ į įmantrias frazes. Ilgą laiką taip turėjo bendrauti įsimylėjėliai Žygimantas Augustas ir Barbora Radvilaitė.

Edukacinių dirbtuvių metu mokiniai kartu su mokytojomis ne tik susipažino su garsiosios poros susirašinėjimo istorija, parodoje  RADVILOS: Kunigaikščių istorija ir paveldas esančiais antspaudais-signetais, bet ir sužinojo, apie ką laiškuose vienas kitam pasakojo valdovas ir jo mylima žmona. Taip pat pasigamino ir išbandė signetinį žiedą su pasirinktu istoriniu heraldiniu ženklu.

Po be galo prasmingos bei įdomios veiklos Vilniaus Valdovų rūmuose ekskursijos dalyviai aplankė bei nusipaveikslavo prie pagrindinės miesto eglės katedros aikštėje. Kupini įspūdžių bei pakilios šventinės nuotaikos mokiniai laimingai grįžo namo.

 

Lietuvių kalbos mokytoja Aliona Rynkun