Pagarbos ir istorinės atminties netradicinės pamokos

Spalio 20 ir 24 dieną mūsų gimnazijos mokiniai dalyvavo Rasų kapinių tvarkymo akcijoje. Oras buvo puikus, todėl darbas virte virė. Mokiniai noriai ėmėsi darbo, nes kiekvienas norėjo bent kiek prisidėti prie kapinių, kur palaidota tiek įžymių asmenybių, tvarkymo. Kaskart jie visi sustodavo prie senų paminklų, iš kurių žvelgė praeitis ir žmonių likimai. Nepamiršome ir mūsų gimnazijos globėjo – Julijaus Slovackio tėvo ir jo patėvio – profesoriaus Augusto Becu amžinojo poilsio vietų. Vėliau sustojome prie Juzefo Pilsudskio širdies ir jo motinos mauzoliejaus sukalbėti maldą už mirusiuosius, uždegėme žvakutes ant karių kapų.

Tuo tarpu spalio 26 dieną šeštos klasės mokiniai kartu su auklėtoja aplankė Bezdonių kapinaites, kur sutvarkė pamirštus kapus, uždegė ant jų žvakes.

Tai buvo nuostabios pagarbos ir istorijos pamokos. Kartais taip sunku mokinių širdyse įžiebti pagarbos praeičiai jausmo kibirkštį, bet tikime, kad jeigu vaikas nuo mažens bus pratinamas prie to, nuo mažens bus auklėjamas nepamiršti protėvių tradicijų, rūpinsis mirusiųjų atminimu, jis tikrai užaugs tikras patriotas ir savo krašto pilietis. Gal pirmoko mažos rankytės ir nepadarė labai didelio darbo, bet tokiu būdu jis galėjo dalintis meile artimam. Taip vaikas gali įsisąmoninti, kad mūsų protėvių karta prisidėjo prie to, ką turime šiandien, todėl jų negalima pamiršti. Jeigu nebūtų praeities – neturėtume dabarties.

Pradinių klasių mokytoja Ana Fedorovič