Netradicinės pamokos Lenkijoje

  Rugsėjo 5-7 dienomis Bezdonių Julijaus Slovackio gimnazijos mokiniai kartu su mokytojais dalyvavo edukaciniame projekte „Lenkijos nepriklausomybės 100-ųjų metinių minėjimas“, kurį finansavo fondas „Pagalba lenkams Rytuose“. Projekto rėmuose užsiėmimai 6-8, IG-IVG klasių mokiniams vyko Krokuvos ir Aušvico miestuose. Projekto tikslas yra pabrėžti mokiniams 1918 m. įvykių svarbą lenkų tautai, supažindinti su lenkų tautos atstovais, kurie savo darbu ir pasišventimu padėjo išsaugoti tėvynės laisvę ir tautinę tapatybę.

  Mokiniai tris dienas galėjo grožėtis Lenkijos miestais. Iš pradžių aplankė Aušvico koncentracijos stovyklą, kur juos pasitiko užrašas ant vartų „ARBEIT MACHT FREI”. Ši vieta paliko didelį įspūdį. Mokiniai keliavo per koncentracijos lagerio blokus, kur juos supo pasakojimai apie tragiškus žmonių likimus. Tai buvo nepamirštama istorijos pamoka, kuri ilgam išliks mūsų atmintyje.

  Kitą dieną keliautojai turėjo dar vieną istorijos pamoką, kuri vyko Krokuvos mieste. Ten jie aplankė Vavelį, Šventųjų Stanislovo ir Vaclovo katedrą, grožėjosi miesto panorama iš Žygimanto varpinės, aplankė Vavelio požemius, kur tarp kitų įžymybių yra palaidoti T. Kosciuška, A. Mickevičius, J. Slovacki ir J. Pilsudski, Lenkijos prezidentas L. Kačinski su žmona. Vėliau mokiniai nuvyko į Kosciuškos piliakalnį, iš kurio atsiveria graži miesto panorama. O pabaigai pasiplaukiojo laivu po Vyslos upe ir žavėjosi miesto senamiesčiu.

  Dėkojame fondui „Pagalba lenkams Rytuose“, kurio dėka turėjome galimybę dalyvauti šitame projekte, už progą įgyti naujos patirties ir artimiau susipažinti su Lenkijos istorija.

Projekto koordinatorė Edita Klimaševska