Atostogos Lenkijoje

Šių metų vasaros atostogas gimnazijos choro „Nuta“, dramos būrelio „Skrzat“ dalyviai pradėjo netradiciškai. Mokiniai kartu su mokytojomis Olga Krasodomska, Renata Urbanovič ir Justyna Dacevič birželio 16-26 dienomis turėjo galimybę ne tik grožėtis Mažosios Lenkijos gamta ir architektūra, bet ir dalintis kultūra, įsišaknijusia Vilniaus krašto gyventojų širdyse. Kartu važiavo Nemenčinės Lenkų dainų ir šokių ansamblio „Wileńszczyzna” dalyviai.

Apsilankymas Lenkijoje prasidėjo nuo atvykimo į mažą miestelį Bukovina Tatšanska, iš kur atsivėrė nuostabus vaizdas į Tatrus. Mokiniai ir mokytojos kalnų grožiu  gėrėjosi ne tik iš toli, bet ir turėjo galimybę išsiruošti žygiui į kalnus Zakapanės mieste. Nors oras priminė rudenį ir lijo lietus, ekskursija buvo maloni ir nepamirštama. Vizitą miestelyje Bukovina Tatšanska vainikavo plaukimas Dunojaus upe. Aštuoniolikos kilometrų upės atkarpa tarp Lenkijos ir Slovakijos atvėrė neapsakomo grožio miškų ir kalnų vaizdus.

Kelionės dalyviams neišdildomą įspūdį paliko aplankyti gimtieji Jono Pauliaus II namai Vadovicuose. Šiuolaikinė ekspozicija ir šv. Tėvo daiktai leido arčiau pažinti žymios asmenybės biografiją, o atmosfera, tvyranti namuose, perkėlė mus į kitą erdvę, kurioje pasijutome tarsi būtume kartu su Popiežiumi.

Be galo didelį susidomėjimą mokiniams sukėlė apsilankymas Krokuvoje ir Veličkoje. Senos Krokuvos gatvės, daugiaamžės bažnyčios, gražūs pastatai, žymioji Turgaus aikštė, Jogailos universitetas, garsusis Vavelis, Krokuvos šv. Marijos bazilika, Žygimanto varpas, Vita Stvoša altorius, legendinis Vavelio drakonas ir druskos kasykla Veličkoje iš tiesų žavėjo bei suteikė galimybę Lenkijos architektūros ir kultūros istoriją pažinti iš arčiau. Vilniaus krašto jaunimas praturtino savo istorines žinias ir puikiai praleido laiką. Be apsilankymo istorinėse vietose, jauni šokėjai, choristai ir aktoriai noriai vaikštinėjo Krokuvos zooparke, apsilankė šikšnosparnių oloje ir susipažino su Krokuvos radijo darbo specifika.

Be dalyvavimo įvairiose pažintinėse edukacinėse ekskursijose, mokiniai rengė dainų bei šokių ansamblių pasirodymų koncertus skirtingose Mažosios Lenkijos vietovėse, tokiose kaip Ivanovicai, Ježmanovicai, Poroninas, Celinos ir kt. Taip pat mokiniai koncertavo mokyklose, bažnyčiose renginių ar šv. Mišių metu, taip puoselėdami Lenkijos ir Lietuvos tarpusavio kultūrinį bendradarbiavimą.

Širdingai dėkojame fondui „Genealogia Polaków“, o ypač Ježui Rajpoltui, mūsų gimnazijos tėvų atstovei Irenai Kovalevskai už tokios turiningos ir puikios kelionės į Lenkiją organizavimą bei įgyvendinimą. Tikimės tolimesnio bendradarbiavimo ir laukiame naujų susitikimų.

Justyna Dacevič